Mijn favorieten

GELD LENEN BINNEN DE FAMILIE..

Geld lenen binnen de familie? Gebruik de familiehypotheek.
Wij krijgen de laatste maanden ontzettend veel vragen over de “familiehypotheek”. Want het zal u vast niet ontgaan zijn, maar per 1 januari 2024 is de zogenaamde ‘Jubelton’ afgeschaft.
Zodoende is het niet meer mogelijk om een groot bedrag belastingvrij te schenken aan kinderen voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning. Echter, er zijn veel ouders die hun kinderen financieel willen ondersteunen bij het kopen van een woning op de overspannen woningmarkt.
De familiehypotheek kan een interessante optie zijn om ook in 2024 kinderen of andere familieleden te ondersteunen in de aankoop, verbouwing of verbetering van een eigen woning. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de mogelijkheden?
Geld lenen van de familie voor het kopen van een huis
Met een familiehypotheek is het mogelijk om geld te lenen van familieleden voor de eigen woning. In de meeste gevallen gaat het over ouders, maar dat hoeft niet. Dus grootouders of andere familieleden kunnen ook een familiehypotheek aangaan.
Het geleende bedrag kan volledig worden gebruikt voor de aankoop van de woning, maar kan ook als aanvulling worden gebruikt op een hypotheek van de bank, als die niet het volledige bedrag wil financieren.
Uiteraard zal de bank de schuld van de familiehypotheek meenemen in de bepaling van de maximale hypotheek.
De afspraken over de familiehypotheek vastleggen in een leenovereenkomst
Aangezien het om grote bedragen gaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de hoogte van het bedrag, de looptijd, het rentepercentage, de manier van aflossen, en de mogelijkheid tot vervroegd aflossen.
De afspraken kunnen partijen gezamenlijk vastleggen in een onderhandse overeenkomst, maar men kan ook een notaris inschakelen voor het verwerken van de afspraken in een notariële akte.
Zeker bij gezinnen met meerdere kinderen is het aan te raden om een notaris in de arm te nemen. Op die manier weten alle familieleden dat er een onafhankelijke specialist bij de overeenkomst is betrokken.
De voordelen van een familiehypotheek voor de aankoop van een woning
De uitlener
De afgelopen jaren heeft spaargeld op de bank weinig rendement opgeleverd. Met de ontvangen rente op de familiehypotheek kan de gelduitlener meer rendement over hun spaargeld behalen. Een ander voordeel is dat de ouders geen inkomstenbelasting hoeven te betalen over de rente-inkomsten. Dit draagt direct bij aan een hoger rendement.

Ontvanger
De ontvanger kan de hypotheekrente die zij moeten betalen gewoon bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekken, uiteraard onder de voorwaarde dat de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning. Een ander vereiste is dat de schuld in maximaal 30 jaar volgens een lineair of annuïtair schema wordt afgelost.

Marktconforme rente
In principe zijn partijen vrij om een rentepercentage zelf te bepalen. Maar als de lener gebruik wil maken van de hypotheekaftrek, moet er een marktconform percentage afgesproken worden. Mocht de rente te hoog of te laag zijn, dan kan de Belastingdienst een deel van de rente als een schenking zien.

Schenking
Het is mogelijk om, nadat de lener de jaarlijkse aflossing en rente heeft betaald, het bedrag of een gedeelte ervan terug te schenken. Het is wel verplicht dat de rente eerst betaald wordt, zodat deze fiscaal aftrekbaar is.

Ondanks de afschaffing van de ‘jubelton’ zijn er vanaf 2024 gelukkig nog wel belastingvrije bedragen te schenken. Zo mogen ouders bijvoorbeeld € 6.633,- schenken aan hun kinderen en grootouders € 2.658,- aan hun kleinkinderen. De meest actuele vrijstellingen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.
De familiehypotheek is niet zonder risico
Ondanks dat de familiehypotheek meerdere voordelen oplevert, is het niet zonder risico. Het gaat namelijk om grote geldbedragen die voor een langere periode worden uitgeleend. Allereerst moeten de ouders of een ander familielid het geld ook echt kunnen missen.
Daarnaast is het aan te raden om de financiële gegevens op te vragen. De lener moet namelijk de maandelijkse rente en aflossing wel kunnen opbrengen. Daarnaast is het ook verstandig om te vragen aan de lener om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, mocht er onverhoopt iets ergs gebeuren.
Ons advies; schakel altijd een accountant of notaris in bij een familiehypotheek
Omdat het over grote bedragen gaat en iedereen de familieband graag zo goed mogelijk wil houden, raden wij altijd aan om een professional in te schakelen. Op die manier weet u zeker dat alle belangrijke punten zijn besproken én goed worden uitgelegd.